Kurbanlıklar, veteriner hekimlerin kontrolünde özenle seçilir, detaylı muayenelerden geçirilir.
Hem İslam hem de gıda güvenliği açısından kurbanlıkların uygunluğu kontrol edilir.
Seçilen kurbanlıklar, noter huzurunda ve veteriner hekimin gözetiminde İslami usullere uygun olarak kesilir.
Kesim işlemi, uzman kasaplar tarafından Kurban Bayramı’nın birinci günü, bayram namazını müteakip, vekâlet veren kişilerin ismi okunarak yapılır.
Kesilen kurbanlıkların gövde ve sakatatlarının, kesim bandında uzman veteriner hekimler tarafından bir kez daha kontrol edilerek kesimi yapılır.
Kurban etleri gıda güvenliğine uygun şekilde soğuk hava depolarına alınır, dinlendirilir ve parçalanmaya hazır hale getirilir.
Hangi kurbanlık hangi vekilin adına kesilmişse, diğer kurban etleriyle karıştırılmadan adilce yedi eş parçaya bölünerek pay edilir.
Payınıza düşen hisseniz soğuk zincire uygun araçlarımız ile yola çıkarak kapınıza teslim edilir.
Dilerseniz bayramdan hemen sonra seçtiğiniz günde adresinize teslim edilir.
Vekaleten kurban kesme ibadetini eve teslim kurban hizmetiyle birleştirerek herkesin bayram gününü ailelerine ayırmalarını sağlamak istiyoruz.
Yeni dönemde İstanbul’daki “Ev teslim kurban organizasyonunu” ülkemizin her noktasına, 81 ilimize ulaştırmak gelecek hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
Kurban, Allah’ın rızasını kazanmak, Allah’a yakınlaşmak ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmak maksadıyla yapılan bir ibadettir.
Aynı zamanda bir şükür göstergesi, bir fedakarlık örneği, bir paylaşım vesilesi, bir sadaka ve bir nefis terbiyesidir.
Hac ve zekat gibi mal ile yapılan bir ibadet çeşidi olan kurban, vekalet yoluyla da gerçekleştirilebilir. Dinimiz İslam’da, mal ile yapılan ibadetleri vekaletle yerine getirmek caizdir.
Kurban ibadeti vacip ve nafile olarak ikiye ayırılır. Vacip kurban, Kurban Bayramı’nda; nafile kurban ise her vakitte yerine getirilebilir. Bu iki kurban çeşidi de vekalet yoluyla gerçekleştirilebilir.
Din İşleri Yüksek Kurulu kurban vekaleti hakkında açıklaması aynen şu şekildedir:
Din İşleri Yüksek Kurulu Kararları
Karar Yılı: 2018 – Karar No: 31
Konusu: Vekâlet Yoluyla Kurban Alımı ve Kesimi Organizasyonları
Kurban ibadetinde esas olan, kişinin kurbanını kendisinin kesmesidir. Bununla beraber malî bir ibadet olduğu için vekâlet yoluyla da kestirilebilir. Günümüzde vekâletle kurban kesimi genellikle iki şekilde uygulanmaktadır:
Birincisi: Kurban kesmek isteyen kişinin ilgili kuruluşa kurbanlık alımı ve kesimi için umumi vekâlet vermesi, söz konusu kuruluşun da müvekkili adına taahhüt ettiği bu hayvanı alıp muayyen günlerde kesmesi şeklinde gerçekleşmektedir.
İkincisi: İlgili kuruluşun, kurban kesmek isteyen kimselere belirli bir bedel karşılığında kurbanlık hayvanı ya da hisseleri satması ve kesim günü geldiğinde de müşteriden vekâlet alarak onun adına kesmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Bu uygulamada, önce satım akdi yapılmakta, daha sonra da kesim için vekâlet alınmaktadır. Elde edilen etler de bazen kurbanı kestirene bazen de onun rızasıyla yoksullara ve hayır kurumlarına verilmektedir. Her iki durumda da şartlara riayet edildiği takdirde yapılan bu uygulamalar dinen caizdir.